Θεραπεία παθήσεων κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΦΓΔ)

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΦΓΔ

Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι η άρθρωση που βρίσκεται μπροστά από το αυτί και ουσιαστικά ενώνει τη βάση του κρανίου με την κάτω γνάθο, επιτρέποντας στην τελευταία να κινείται και να εκτελεί τις λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας.

Αποτελείται από οστά, μύες και τους ενδιάμεσους χόνδρους και οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε αυτά μπορεί να καταλήξει σε πάθηση της ΚΦΓΔ με ποικίλη συμπτωματολογία.

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πόνο και ενόχληση γύρω από την άρθρωση και το αυτί, πόνο και ήχους κατά τη διάνοιξη και κλείσιμο του στόματος καθώς και συχνούς πονοκεφάλους.

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για τις παθήσεις της ΚΦΓΔ, με κυριότερο ίσως το άγχος που οδηγεί σε σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών εκούσια ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση επιβεβαιωθεί η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών, συστήνουμε στον ασθενή την κατασκευή νάρθηκα βρουξισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως κατά τον νυχτερινό ύπνο με στόχο την “απελευθέρωση” της άρθρωσης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συμπληρωματικά μπορεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή (μυοχαλαρωτικά, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη).

Άλλες θεραπείες

back 2